zondag 14 november 2010

“ Een ander de liefde niet onthouden “

Van een collega!

In deze tijd van veranderingen op trillingsniveau speelt ook de transformatie op het gebied van liefde een grote rol.
We hebben het over de onvoorwaardelijke liefde en dit wil door heel veel mensen nog wel verkeerd geïnterpreteerd worden, waardoor erg snel gedacht wordt dat dit te maken heeft met seksuele vrijheid en zou inhouden dat men zou openstaan voordat, maar dat is dus niet zo.
Het is een andere manier om naar iemand te kijken en mee om te gaan, hierover aan het nadenken kwam ik een hoofdstuk tegen in een boek van Paul Ferrini getiteld “ Liefhebben zonder Voorwaarden “ en wilde dit met jullie delen.

Uiteraard is dit niet mijn wijsheid maar kan me er wel in vinden en het is natuurlijk open voor interpretatie en eventuele toevoegingen.
In dit stuk wordt er geschreven over de hij vorm, maar dit is natuurlijk ook te lezen in de zij vorm




“ Een ander de liefde niet onthouden “

Een ander de liefde geven die hij nodig heeft, versterkt die liefde in jou. Hem die liefde onthouden, maakt jou minder bewust van de aanwezigheid van die liefde.
Wanneer je broeder zich ongepast gedraagt en daarmee jouw aandacht opeist, knap je daarop af en wend je je van hem af. Je weet tenslotte dat je niet aan zijn behoeften kunt voldoen.
Maar door je van je broeder af te wenden, onthoud je hem liefde. En als je hem liefde onthoudt, onthoudt je ook jezelf liefde.
Je broeder wil alleen maar je liefde, maar hij weet niet hoe hij erom moet vragen. Sterker nog: hij weet niet goed wat liefde is. Dus hij vraagt om geld, of seks, of iets anders. Hij probeert je zo te manipuleren dat hij krijgt wat hij wil.
Natuurlijk wil jij niet gemanipuleerd worden, Jij wilt zijn ongepaste gedrag niet versterken door aan zijn eisen toe te geven. Maar je wilt hem evenmin afwijzen, Dus wat doe je dan?
Je gedraagt je liefdevol tegenover hem. Je geeft hem de liefde die hij werkelijk wil. Je geeft alles wat je vrijelijk kunt geven. En je maakt je niet druk om het feit dat je niet aan zijn eisen voldoet.
Met andere woorden: je zegt “ja” tegen hem liefhebben en “nee” tegen je laten manipuleren.
Je zegt “nee”, maar je verbant hem niet uit je hart. Je veroordeelt hem niet, je maakt je niet van hem los. Je weigert een slachtoffer of een boosdoener te zijn.
Je biedt hem liefde als reactie op zijn angstige gedachten.
Je zegt: “Nee, vriend, ik kan je niet geven wat je vraagt, maar ik zal een manier zoeken om jou te steunen waarbij wij allebei een hart onder de riem gestoken krijgen.
Ik zal je niet afwijzen. Ik zal niet net doen alsof jij minder waard bent dan ik.
Jouw behoefte aan liefde is even belangrijk als de mijne en dat wil ik eerbiedigen”.
Zo spreekt iemand die liefheeft tot de geliefde. Hij zegt niet: ‘Ik doe alles wat je wilt.’ Hij zegt: ‘Ik zoek een manier waarop ik ons beiden kan eerbiedigen.’ Degene die liefheeft is gelijk aan de geliefde. Zij zijn de wederzijdse uitdrukking van liefde.
Het is belangrijk dat je dit begrijpt. Velen onder jullie geloven dat je, als je geen ‘ja ’zegt op andermans eisen, je niet liefdevol gedraagt. Dat is niet waar.
Zeg nooit ‘ja’ op andermans eisen. Dat is niet liefdevol ten opzichte van jezelf. Wees alsjeblieft aardig voor jezelf. Stel andermans behoeften niet boven de jouwe. Liefde heeft niets met opoffering te maken.
Begrijp dit alsjeblieft. Sommigen onder jullie geloven dat ze tegen iedereen ‘nee’ moeten zeggen, om zichzelf tegen hun eisen te beschermen. Dat is niet waar. Door tegen iedereen ‘nee’ te zeggen, klamp je je slechts vast aan je angst voor intimiteit. Anderen fysiek of psychisch op een afstand houden is een op angst gebaseerde tactiek. Het heeft niets met de liefde te maken.
Zie alsjeblieft in hoe je anderen afwijst teneinde jezelf te beschermen en hoe je jezelf afwijst teneinde anderen te beschermen.
Beide gebaren houden een ontkenning van authenticiteit en intimiteit in.
Alleen een authentiek mens- iemand die zijn waarheid eerbiedigt- is tot intimiteit met een ander mens instaat. Alleen een meevoelend mens- iemand die andermans waarheid eerbiedigt- is in staat volledig zichzelf te zijn.
Je kunt niet ontvangen wanneer je jezelf niet geeft. En je kunt niet geven wanneer je anderen niet ontvangt zoals ze zijn.
Capituleer niet voor elkaars eisen. Weiger je te laten manipuleren. Zeg ‘nee ’wanneer je vindt dat men te ver gaat en vergeef het de ander vervolgens. Laat het ‘nee’ tegen iemands gedrag niet uitlopen op een ‘nee’ tegen hun roep om liefde en steun.
Breng dit in praktijk en blijf in het hier-en-nu. Laat je ‘nee’ tegen manipulatie een ‘ja’ worden tegen liefde en steun. Laat je ‘ja’ tegen liefde en steun een ‘nee’ tegen manipulatie worden.
Eerbiedig jezelf en anderen in gelijke mate. Val niet aan, anders wordt je slachtoffer. Verdedig je niet, anders word je degene die aanvalt.
Laat al je wrok vervangen worden door liefde. Wanneer je je aangevallen voelt, zeg dan ‘nee’ tegen de aanval, maar doe geen tegenaanval. Wanneer je anderen aanvalt, besef dat dan en bied je verontschuldiging aan, Draag je schuldgevoel niet over op de volgende aanval. Zet het probleem recht in het hier-en-nu.
Hoe meer liefde je geeft, des te meer liefde trek je aan. Dat komt doordat je door lief te hebben in de trilling van liefde blijft. Door te geven blijf je in de trilling van overvloed.
Je moet leren ‘ja’ te zeggen tegen andermans behoefte aan liefde en steun. Hoe meer je dat doet, hoe minder hun gedrag ten opzichte van jou door angst zal worden ingegeven.
Als je een oplossing wilt voor geweld, maak dan degenen die bang zijn niet nog banger. Breng hen je liefde en steun over. Liefde verlost. Haat veroordeelt.
Je zult nooit beseffen hoe groot de kracht van liefde is, totdat je die in je leven begint toe te passen.
Verban je vijanden niet uit je hart, maar leer hen daar te aanvaarden, dan houden ze op je vijanden te zijn.
Niemand wil ooit iets anders dan bemind en geaccepteerd worden zoals ze is. Geef het haar en ze is niet bang. Geef het haar en ze heeft geen behoefte jou aan te vallen.
Het wordt tijd dat je begrijpt dat je alles wat je aan je zuster onthoudt, aan jezelf onthoudt.
Want ze staat niet los van jou.
En alleen door haar waardigheid te erkennen, wordt de jouwe bevestigd.

Paul Ferrinni

Geen opmerkingen:

Een reactie posten